NDN.LASER

Haren laserenHaren laseren : Is het echt permanent en pijnloos

Haren laseren : Is het echt permanent en pijnloos

U bent vast bekend met de routine van scheren, harsen of epileren om ongewenste haren te bestrijden. Ondanks dat deze methodes vaak werken, vergen ze telkens weer aandacht en tijd en soms zelfs irritatie of pijn. Geen wonder dat steeds meer mensen nieuwsgierig worden naar haren laseren, een optie die langdurige gladheid belooft. Maar hoe definitief is het resultaat nu eigenlijk, en is deze methode wel zo comfortabel als men beweert? In deze blog krijgt u een helder overzicht van wat laserontharing inhoudt, in welke situaties het uitkomst biedt en wat u kunt verwachten qua sessies en nazorg.

Hoe haren laseren in zijn werk gaat

Bij haren laseren staat er een apparaat dat een geconcentreerde lichtbundel uitzendt met een specifieke golflengte. Deze laserpulsen worden gericht op de haarzakjes, waarbij het pigment (melanine) de warmte absorbeert. De hitte verzwakt of vernietigt de haarzakjes, waardoor nieuwe haargroei sterk afneemt of zelfs stopt. Uw huid eromheen wordt relatief gespaard, omdat de laser zich concentreert op de kleur in de haren. Dit maakt laserbehandelingen preciezer dan bijvoorbeeld harsen of epileren, waar de gehele huid wordt belast.

Waarom kiezen voor een definitieve aanpak

Natuurlijk kunt u blijven scheren of harsen, maar dat moet u telkens herhalen. Een methode zoals haren laseren biedt het vooruitzicht dat u na een aantal sessies bijna geen nieuwe haren meer ziet op het behandelde gebied. Dat is niet alleen handig, maar scheelt ook veel tijd en gedoe. Krijgt u bijvoorbeeld standaard rode bultjes of ingegroeide haren na het scheren? Laserontharing kan dat probleem drastisch verminderen. Daarnaast is het idee van “definitief” erg aantrekkelijk: u hoeft zich niet meer druk te maken over stoppels die na een paar dagen alweer zichtbaar zijn.

Close-up van een laserbehandeling op het dijbeen van een vrouw in een professionele kliniek

Is het echt permanent?

Er wordt vaak gesproken over haren laseren als “definitief ontharen,” maar het is goed om nuance te hebben. Na het volledige behandeltraject doorgaans een stuk of vijf tot acht sessies is de haargroei in het behandelde gebied fors afgenomen, vaak tot wel 80-90%. Het kan voorkomen dat er na verloop van tijd nog wat lichte haartjes terugkomen, bijvoorbeeld door hormonale veranderingen of een haarzakje dat inactief was tijdens de behandelingen. Toch is de zichtbare vermindering voor de meeste mensen zo groot dat ze het resultaat als vrijwel definitief ervaren. Eventueel kunt u een enkele nabehandeling inplannen om die paar overgebleven haren te verwijderen.

Pijnloos of toch wat prikken?

“Haren laseren” zou volgens sommigen geheel pijnloos zijn, maar dat ligt vaak aan uw persoonlijke pijngrens. De meeste mensen omschrijven het gevoel tijdens de laserpulsen als korte, snelle prikjes of een elastiekje dat tegen de huid tikt. Moderne laserapparaten hebben koelsystemen of werken met koude gel om de huid af te koelen, waardoor het discomfort aanzienlijk minder is dan bij bijvoorbeeld harsen. Meteen na de sessie kan de huid wat rood of licht gezwollen zijn, maar dat verdwijnt meestal binnen enkele uren tot een dag. Als u zich zorgen maakt, kunt u altijd overleggen met uw specialist bij NDN.LASER om een aangepaste instelling of verdovende crème te bespreken.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

De haargroei in ons lichaam verloopt in cycli: niet alle haren zitten tegelijkertijd in dezelfde groeifase. De laser pakt vooral haren aan die in de actieve groeifase zitten, omdat daar het pigment het sterkst is. Dit verklaart waarom u meerdere sessies haren laseren nodig heeft, met een pauze van vier tot zes weken ertussen. Gemiddeld zijn vijf tot acht behandelingen voldoende om het grootste deel van de haargroei voorgoed te reduceren. Soms spelen ook factoren zoals haarkleur, huidtype en hormonen mee. Door consistent alle sessies te doorlopen, maximaliseert u het eindresultaat.

Geschikt voor welke huid en haartypes?

De laser richt zich op pigment, waardoor donkere haren op een lichte huid het beste reageren. Dat wil niet zeggen dat haren laseren geen optie is voor mensen met een donkere huid of lichtere haren, maar dan is er wel extra aandacht nodig voor de juiste golflengte en intensiteit. Moderne lasersystemen kunnen steeds beter omgaan met variaties in huid- en haarkleur, waardoor ook rode of grijze haren aangepakt kunnen worden, zij het met wat meer sessies. Het belangrijkste is dat u een intake doet bij een specialist, die aan de hand van uw huidtype en haartype de geschikte methode bepaalt.

Voorbereiden op de behandeling en nazorg

Als u besluit voor haren laseren te gaan, is het verstandig om een paar weken vooraf niet te harsen of epileren. Hierdoor blijft de haarwortel namelijk zitten, wat essentieel is voor de laserpulsen om effectief te zijn. Scheren mag meestal wel, want daarbij laat u de wortel intact. Vermijd ook zonnebaden of zonnebankgebruik kort voor de sessie, omdat een gebruinde huid gevoeliger is en het contrast tussen haar en huid kleiner wordt. Na de behandeling kunt u wat roodheid ervaren en is het slim om de huid te koelen. Gebruik bij voorkeur een zonnebrandcrème met hoge SPF als u naar buiten gaat, zeker de eerste dagen na de sessie.

De kosten en het rendement

Geen blog over haren laseren  is compleet zonder de financiële kant. De prijs is niet goedkoop afhankelijk van het te behandelen gebied en het aantal benodigde sessies loopt het in de honderden tot duizenden euro’s. Tegelijkertijd verdient deze investering zich vaak terug in de vorm van tijdwinst (niet meer scheren of harsen) en minder gedoe met ingegroeide haren of rode bultjes. Wie kwaliteit vooropstelt en kiest voor een goede laserkliniek, kan rekenen op langdurige resultaten die het leven net iets gemakkelijker maken. Het is dus niet alleen een luxe, maar ook een investering in comfort.

Conclusie: Duurzaam gemak met een paar kanttekeningen

Of “haren laseren”  nu echt pijnloos is, hangt af van uw eigen beleving, maar de procedure is doorgaans een stuk minder onaangenaam dan veel alternatieven. Ook al is het effect niet 100% gegarandeerd voor altijd, de sterke afname van haargroei is voor de meeste mensen enorm welkom. Houd er rekening mee dat u meerdere behandelingen nodig heeft en dat de kosten hoger zijn dan een setje scheermesjes. Maar voor wie geen zin meer heeft in wekelijks ontharen of last heeft van huidirritaties, kan deze methode een uitkomst zijn. Bij NDN.LASER zetten we graag onze moderne apparatuur en expertise in om u een zo comfortabel mogelijke ervaring te geven, met een zo langdurig mogelijk resultaat. Neem gerust contact met ons op voor een intake of meer informatie, zodat u snel kunt profiteren van een gladde huid zonder dagelijks gedoe.

    Top

    NDN.LASER is dé sfeervolle laserkliniek in Almere. Bij ons staat kwaliteit, klantgerichtheid en kundigheid hoog in het vaandel. Om de hoogste kwaliteit te waarborgen, maken we gebruik van 's werelds meest krachtige laserapparaten, de GentleMax Pro & de PicoWay.

    Transistorstraat 53A, 1322 CK Almere

    + 31 639727478